Top menu

Schoonmaakster thuis of in bedrijf

schoonmaakster thuis

Heb je een schoonmaakster thuis ? Hoe houd je háár tevreden?

schoonmaakster thuis

Hoe tevreden is jullie schoonmaakster?

Onlangs was ik op bezoek bij kennissen die een housewarming party gaven. Sinds een half jaar wonen ze in hun nieuw gebouwde huis. Ik ving een gesprek op tussen de gastvrouw en twee andere dames. Er werden ervaringen uitgewisseld over de werkzaamheden van Susanne, de schoonmaakster. De drie dames hebben Susanne als schoonmaakster. Als vakidioot werd mijn interesse in dit onderwerp gewekt en luisterde ik op een afstandje mee.

Ik hoorde één van de dames tegen haar vriendinnen zeggen niet tevreden te zijn met de werkzaamheden van Susanne*.  Susanne was onlangs bij haar begonnen als schoonmaakster, dit op aanbeveling van haar vriendinnen. Haar vriendinnen reageerden uiterst verbaasd, zij gaven aan bijzonder tevreden te zijn over de schoonmaakwerkzaamheden van Susanne.

De gastvrouw betrok mij in het gesprek. Begin 2014 heb ik bij haar thuis een thuisparty verzorgd, Susanne haar schoonmaakster was hier ook bij aanwezig. Tijdens een thuisparty laat ik in de praktijk zien, dat schoonmaken veel makkelijker en beter kan door gebruik te maken van professionele schoonmaakmiddelen en materialen.

Susanne schafte tijdens de thuisparty materialen voor haar eigen huis aan en gaf de gastvrouw aan de materialen ook graag te gaan gebruiken voor het schoonmaken van haar huis. Zo gezegd zo gedaan, een compleet pakket voor het schoonhouden van het huis werd aangeschaft. Bij het afleveren van de aangeschafte schoonmaakmaterialen heb ik Susanne in het huis waar ze schoonmaakt laten zien hoe ze de spullen het beste kan gebruiken.thuis schoonmaken

Volgens haar was de vloer streperig nadat deze was schoongemaakt en ook over de badkamer was ze niet echt te spreken. De voegen waren verkleurd en op de douchewand waren sporen van kalk te zien. Verder doorvragen leerde dat het verder ging over wat kleinere zaken als het neerzetten van spullen op een iets andere plaats dan ze eerst stonden. Uit het gesprek kwam ook duidelijk naar voren dat er op Susanne werd neergekeken.

Ze is de schoonmaakster en ze moet gewoon doen wat ik haar vraag en waar ik haar voor betaal, was een uitspraak. Verder doorvragen leerde dat er niet echt duidelijk tussen de twee werd gecommuniceerd. Er waren verwachtingen en deze werden niet uitgesproken. Via een briefje werd over en weer gecommuniceerd en wat mij al gauw duidelijk werd, de communicatie van de dame was verre van vriendelijk.

Op mijn vraag waarmee er werd schoongemaakt kreeg ik te horen dat het om middelen uit de supermarkt ging en werd er gelijk bij gezegd: ” mijn huis is pas fris als het ruikt naar bleekwater, dat ga ik niet veranderen, daar maakte ik ook altijd mee schoon en dat ging prima”. De gehele toonzetting was bijzonder onaangenaam en er werd nog een sneer naar mij geplaatst: “wat weet jij nou van schoonmaken, je wilt me toch alleen maar verkopen”.

OK einde monoloog met als mijn einde van het gesprek: “hoe tevreden is de schoonmaakster over jou? “

thuis schoonmaken

(Noot: Susanne werkt inmiddels niet meer op dit adres, ze is zelf opgestapt. *Uit privacy overweging is Susanne niet de echte naam van de schoonmaakster)

Schoonmaken is een vak!

Thuis gekomen dacht ik nog na over mijn reactie: hoe tevreden is de schoonmaakster over jou? Ik besloot deze blog te schrijven want ik kom in schoonmakend Nederland  rare zaken tegen.

Of je nou een schoonmaakster in je bedrijf hebt of je hebt een schoonmaakster bij je thuis, de wens is dat je bedrijf of huis schoon is nadat de schoonmaakster is vertrokken. Op zich een logische stelling lijkt mij. Zo logisch is het echter niet. Kijk naar de schoonmaakmiddelen en materialen die een gemiddelde schoonmaakster tot haar beschikking heeft. In veel gevallen komen deze uit een supermarkt. Vaak zeg ik: “schoonmaakmiddelen uit de supermarkt zijn water met een geurtje en een kleurtje, ze doen weinig”. Zo gek is het dus niet dat het niet echt schoon is als de schoonmaakster is geweest.

Waar kun je de schoonmaakster blij mee maken?

thuis schoonmakenSchoonmaken is intensief werk. Wat zou het fijn zijn als inspanning van de schoonmaakster beloond wordt met een blinkend schoon resultaat. Een blinkend schone badkamer, glanzend schone ramen of een streeploos schone vloer zijn met behulp van professionele schoonmaakmiddelen en materialen te realiseren. Een professioneel schoonmaakbedrijf werkt tenslotte ook niet met schoonmaakmiddelen uit de supermarkt. Net zoals een professionele kapper niet met een schaar werkt uit de plaatselijke huishoudwinkel.

Maak je schoonmaakster blij en laat haar werken met professionele schoonmaakmiddelen en materialen, want uiteindelijk wordt jij daar ook weer blij van.

2 reacties

  1. Cees schoonmaakbedrijf zoetermeer 4 april 2016 at 16:25 #

    Erg leuk om te lezen!

  2. Elisa van Dam 18 oktober 2016 at 14:00 #

    Toch verschrikkelijk dat mensen zo neer kijken op een schoonmaker? Goed artikel!!!

Geef een reactie

Controle code * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.