Top menu

Is chloor / bleekwater een schoonmaakmiddel?

Chloor / bleekwater als schoonmaakmiddel

Chloor / bleekwater als schoonmaakmiddel, wie gebruikt dit nog?

Al heel wat jaren verzorg ik vakopleidingen voor de SVS binnen schoonmaakbedrijven en ziekenhuizen. In deze vakopleidingen is een vast onderdeel het gebruik van reinigingsmiddelen. Professionele schoonmakers weten heel goed dat de reinigingsmiddelen die ze op hun werk gebruiken een stuk beter werken dan de middelen die ze thuis gebruiken. Het is nou eenmaal een feit dat professionele middelen beter werken dan de middelen die bij de supermarkt of bouwmarkt aangeschaft kunnen worden.

Een veel terug komende opmerking van cursisten is dat ze het niet begrijpen dat er op hun werk geen gebruik wordt gemaakt van bleekwater bij het schoonmaken. Volgens hun is het een ideaal middel bij het schoonmaken, bleekwater zou goed reinigen. Daarnaast hoor ik vaak dat ze de geur zo heerlijk fris vinden, je ruikt dat er goed is schoongemaakt.

Waar komt de gedachte vandaan dat  chloor / bleekwater een schoonmaakmiddel zou zijn? Is chloor / bleekwater een schoonmaakmiddel?

Wat is de definitie van schoonmaken?

schoonmaken met chloor / bleekwaterSchoonmaken is een regelmatig werkwoord – het vuil eraf halen, wassen of poetsen. Afboenen, Afborstelen, Afdoen, Afvegen, Afwissen, Kuisen, Leeghalen, Ontsmetten, Opdweilen, Opknappen, Opkuisen, Opschonen, Poetsen, Reischoonwassen, Schuren, Uitbaggeren, Uitmesten, Vagen, Zuiveren; [..] Bron: complete-encyclopedie.nl

Kort samengevat is Schoonmaken: het wegnemen van vuil van een een niet gewenste plaats.

Hier zit hem nou net de clou. Schoonmaken is het wegnemen van vuil. Chloor / bleekwater neemt het vuil niet weg. Het is een hardnekkig misverstand dat chloor / bleekwater een schoonmaakmiddel is. Het lijkt alsof het vuil wordt verwijderd door chloor, het vuil wordt echter alleen maar gebleekt.

chloor / bleekwater als schoonmaakmiddel

In de praktijk is chloor een desinfectie middel. Thuis is het absoluut onzinnig het toilet te ontsmetten. Ontsmetten / desinfectie heeft alleen maar zin in bijvoorbeeld ziekenhuizen, en dan alleen maar als er een indicatie is van bijvoorbeeld een besmette patiëntenkamer.

Waarom wordt er dan zo hardnekkig vastgehouden aan het idee dat chloor / bleekwater een schoonmaakmiddel is? Dit is een overblijfsel van grootmoeders tijd. Wij hebben ooit leren schoonmaken van onze ouders. Onze ouders hadden altijd gelijk en als oma dit ook nog eens bevestigde dan zou het wel waar geweest zijn. Oude gewoontes laten zich moeilijk afleren.

Chloor / bleekwater als schoonmaakmiddel

Ik hoop dat deze blog een bijdrage levert aan het afnemen van chloor / bleekwater gebruik. Want gebruik maken van chloor heeft nog al wat nadelen. Chloor is slecht voor het milieu. In het riool of de rioolwaterzuiveringsinstallatie kan chloor, verbindingen vormen met andere stoffen. Deze verbindingen zijn erg moeilijk afbreekbaar en schadelijk voor het milieu. Verder kost het produceren van chloor erg veel energie.

Voor jou als mens heeft chloor / bleekwater ook nog al wat nadelen. Het gevaarlijke chloorgas en chloramines kunnen ontstaan. Chloramines zijn chloor-stikstofverbindingen die de luchtwegen en ogen irriteren. Chloorgas is een erg giftig en bijtend gas dat kan vrijkomen als je bleekwater mengt met andere producten. Met name het toevoegen van zuren zorgt voor een chemische reactie. Wist je trouwens dat door in een wc te plassen waar bleekwater in zit, er giftig chloorgas ontstaat. mengen schoonmaakmiddelen niet doen

 

Dan de uitspraak dat het zo lekker ruikt na het ‘schoonmaken’ met bleekwater. Over smaak valt niet te twisten, echter de uitspraak dat bleekwater heerlijk fis ruikt kun je hiermee toch ernstig in twijfel trekken.

Gelukkig is iedereen het er mee eens dat als de olie van de auto ververst moet worden, je de olie niet in de straatput laat lopen. Dit is naast asociaal gedrag ook nog eens een milieudelict waar een hoge boete opstaat. Ik zou het gebruik van chloor / bleekwater als schoonmaakmiddel in dezelfde categorie willen scharen. Ga jij nu nog een fles bleekwater bij de supermarkt kopen?

 

No comments yet.

Geef een reactie

Controle code * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.