Top menu

Chloor / bleekwater als schoonmaakmiddel

Chloor / bleekwater als schoonmaakmiddel, wie gebruikt dit nog?

Al een groot aantal jaren geef ik les binnen de professionele schoonmaakbranche. Vaak hoor ik van cursisten dat ze het jammer vinden dat het schoonmaakbedrijf geen bleekwater gebruikt als schoonmaakmiddel. Chloor is immers een goed schoonmaakmiddel zeggen ze. Thuis wordt bleekwater veelvuldig gebruikt als schoonmaakmiddel. Het ruikt lekker fris, het maakt goed schoon en het ontsmet de wc pot ook goed.

Is chloor / bleekwater een schoonmaakmiddel?

Wat is de definitie van schoonmaken?

schoonmaken met chloor / bleekwaterSchoonmaken is een regelmatig werkwoord – het vuil eraf halen, wassen of poetsen. Afboenen, Afborstelen, Afdoen, Afvegen, Afwissen, Kuisen, Leeghalen, Ontsmetten, Opdweilen, Opknappen, Opkuisen, Opschonen, Poetsen, Reischoonwassen, Schuren, Uitbaggeren, Uitmesten, Vagen, Zuiveren; [..] Bron: complete-encyclopedie.nl

Kort samengevat is Schoonmaken: het wegnemen van vuil van een een niet gewenste plaats.

Hier zit hem nou net de clou. Schoonmaken is het wegnemen van vuil. Chloor / bleekwater neemt het vuil niet weg. Het is een hardnekkig misverstand dat chloor / bleekwater een schoonmaakmiddel is. Het lijkt alsof het vuil wordt verwijderd door chloor, het vuil wordt echter alleen maar gebleekt.

chloor / bleekwater als schoonmaakmiddel

In de praktijk is chloor een desinfectie middel. Thuis is het absoluut onzinnig het toilet te ontsmetten. Ontsmetten / desinfectie heeft alleen maar zin in bijvoorbeeld ziekenhuizen, en dan alleen maar als er een indicatie is van bijvoorbeeld een besmette patiëntenkamer.

Waarom wordt er dan zo hardnekkig vastgehouden aan het idee dat chloor / bleekwater een schoonmaakmiddel is? Dit is een overblijfsel van grootmoeders tijd. Wij hebben ooit leren schoonmaken van onze ouders. Onze ouders hadden altijd gelijk en als oma dit ook nog eens bevestigde dan zou het wel waar geweest zijn. Oude gewoontes laten zich moeilijk afleren.

Chloor / bleekwater als schoonmaakmiddel

Ik hoop dat deze blog een bijdrage levert aan het afnemen van chloor / bleekwater gebruik. Want gebruik maken van chloor heeft nog al wat nadelen. Chloor is slecht voor het milieu. In het riool of de rioolwaterzuiveringsinstallatie kan chloor, verbindingen vormen met andere stoffen. Deze verbindingen zijn erg moeilijk afbreekbaar en schadelijk voor het milieu. Verder kost het produceren van chloor erg veel energie.

Voor jou als mens heeft chloor / bleekwater ook nog al wat nadelen. Het gevaarlijke chloorgas en chloramines kunnen ontstaan. Chloramines zijn chloor-stikstofverbindingen die de luchtwegen en ogen irriteren. Chloorgas is een erg giftig en bijtend gas dat kan vrijkomen als je bleekwater mengt met andere producten. Met name het toevoegen van zuren zorgt voor een chemische reactie. Wist je trouwens dat door in een wc te plassen waar bleekwater in zit, er giftig chloorgas ontstaat. mengen schoonmaakmiddelen niet doen

Een interssant artikel over gebruik van chloor is te vinden op de site van de GGD Amsterdam: http://www.ggd.amsterdam.nl/gezond-wonen/voorlichtingsserie/gezond-schoonmaken/

Dan de uitspraak dat het zo lekker ruikt na het ‘schoonmaken’ met bleekwater. Over smaak valt niet te twisten, echter de uitspraak dat bleekwater heerlijk fis ruikt kun je hiermee toch ernstig in twijfel trekken.

Gelukkig is iedereen het er mee eens dat als de olie van de auto ververst moet worden, je de olie niet in de straatput laat lopen. Dit is naast asociaal gedrag ook nog eens een milieudelict waar een hoge boete opstaat. Ik zou het gebruik van chloor / bleekwater als schoonmaakmiddel in dezelfde categorie willen scharen. Ga jij nu nog een fles bleekwater bij de supermarkt kopen?